De federatie speelt een actieve rol in de monitoring van de visstand. De Kaderrichtlijn Water verplicht de waterbeheerders de ecologische kwaliteit van hun wateren aan te tonen aan de hand van onder meer de aanwezige vissoorten. De visstand onderzoeken gebeuren via een samenwerkingsverband van waterschappen en de federatie. De vrijwilligers van de federatie zijn onderdeel van het monitoringsteam van de federatie, waar verder ook de beroepsvissers deel van uitmaken. De taak van de federatievrijwilligers bestaat uit het verwerken van de vangst: vissoorten op naam brengen, tellen, meten, noteren en terugzetten.
Wil je graag deel uitmaken van het monitorteam of wil je meer informatie: geef je dan op via het contact formulier.
Je moet in het najaar (september - oktober) overdag een aantal dagen beschikbaar zijn en bovendien de basisprincipes van visherkenning beheersen. Nieuwe monitoorders draaien eerst een paar dagen mee en kunnen dan beslissen of ze door willen gaan als lid van het monitoringsteam.
Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.