Dinsdagochtend heeft waterschap Noorderzijlvest het zuurstofgehalte gemeten in de Oosterparkvijver in de stad Groningen. Zoals verwacht, was het zuurstofgehalte te laag voor de aanwezige visstand. Aangezien er in de andere vijvers in de Oosterparkwijk niets aan de hand is, onderzoekt het waterschap de mogelijke oorzaak van de problemen. De Oosterparkvijver is een overstortvijver van de riolering. Misschien is ergens een storing opgetreden, maar dat is nu nog niet zeker.
De vijver is dan wel een overstortvijver, maar er zit enorm veel karper. De vissen schijnen zich hier ook succesvol voort te planten ondanks dat de vijver een betonnen oever heeft en geen waterplanten.
De gemeente heeft vandaag tientallen dode karpers verwijderd. Nog levende vissen worden zoveel mogelijk overgezet naar het Van Starkenborghkanaal. Buurtbewoners en betrokken karpervissers uit de stad helpen gemeentemedewerkers mee de vissen met schepnetten te vangen en te verzamelen in bakken, waarna ze op transport gaan naar zuurstofrijk kanaalwater.
Het waterschap is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit, de gemeente voor de inrichting en onderhoud van de vijver. Daarom wil het waterschap betrokken worden bij overleg tussen federatie en gemeente om een structurele oplossing te vinden voor de problemen waar een aantal vijvers in de stad mee kampen.
RTV Noord was vanmiddag aanwezig om een reportage te maken over de reddingsactie. Die is live op de radio uitgezonden.
Alle mensen die meehelpen om de vissen te redden: hartelijk bedankt!