Donderdagmorgen zijn door vrijwilligers nog 50 naar lucht happende karpers uit de Oosterparkwijkvijver overgezet naar het Van Starkenborghkanaal. Verder zijn er geen dode vissen meer gevonden. 's Middags was de rust weergekeerd bij deze vijver en de Pioenvijver.
Zowel waterschap Noorderzijlvest als de federatie adviseren dringend om de vijvers nu een paar dagen met rust te laten. Karpers die nog in de vijvers zitten dus niet meer vangen en overplaatsen, ook al zien ze er ogenschijnlijk sloom en apatisch uit.
Het waterschap houdt dagelijks bij of het zuurstofgehalte zich herstelt. Gelukkig is er dooi op komst.
Inmiddels gaan er allerlei geruchten rond. Daarom enkele feiten:
- Sinds zondag zijn 50 dode karpers uit het water gehaald. Ze zijn gestorven aan zuurstofgebrek. Niets duidt op een ziekte. Hoeveel nog dood onder het ijs op de bodem liggen is nu nog niet bekend.
- Zo'n 200 vissen zijn uiteindelijk overgezet naar het Van Starkenborhkanaal. Hun overlevingskans kunnen we niet inschatten, maar ze zijn in ieder geval gelukkig gered van een wisse dood in de zuurstofloze vijver.
De reddingsactie is uitgevoerd door karpervissers, omwonenden en medewerkers van de gemeente Groningen. Alvar Besema heeft veel werk verzet, ook bij het inschakelen van hulptroepen en het geven van updates op de sociale media. Alvar: bedankt! Deze dank gaat ook uit naar de medewerkers van de gemeente Groningen en het waterschap Noorderzijlvest. En natuurlijk naar de vrijwilligers. Tot laat in de avonden waren ze in de vrieskou bezig te redden wat er te redden viel.
Hoe verder?
De oorzaak van de sterfte is nog steeds niet zeker, al lijkt een storing in het riool waarschijnlijk. De Oosterpark- en Pioenvijver zijn overstortvijvers, aangelegd om bij storingen en overbelasting van het riool het rioolwater op te vangen om te voorkomen dat de woonhuizen onderlopen. Opvallend vaak doen zich de laatste jaren problemen voor met gemeentelijke overstortvijvers: Vinkhuizen, Kajuit in Lewenborg, nu Oosterparkvijvers. Steeds met grote vissterfte tot gevolg. Dit probleem kan de federatie zelf niet oplossen. De gemeente is eigenaar en verantwoordelijk voor de inrichting, het waterschap is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit.
De vijvers zijn erg belangrijk voor de omwonenden in de drukke stadswijken, dat bleek wel uit de betrokkenheid van de buurt in de afgelopen dagen. In de vijvers kun je een hengeltje uitgooien, buurtbewoners ontmoeten, buiten zijn. Hier past riooloverstort met alle ellende voor dier en mens niet bij. Dit standpunt zal de federatie uitdragen in de overleggen die er komen met gemeente en waterschap. Wordt vervolgd.
De reddingsactie heeft veel aandacht in de pers gehad. Hieronder een item van het Dagblad van het Noorden van vandaag.