Vismigratie onderzoek Nieuwe Statenzijl

0 2800
17 mrt

Het is lente, de trekvissen zijn weer volop in beweging. Ook tussen zout en zoet. Onze stagiair Joost Kamminga (tweedejaars Sportvisacademie Groene Welle) heeft op 17 maart meegewerkt aan een onderzoek bij de zeesluis in Nieuwe Statenzijl, waar de Westerwoldsche Aa uitstroomt in de Dollard.

Bij opkomend tij is aan de zoute kant met kruisnetten gevist op glasaal, spiering en driedoornige stekelbaars. Zo’n 150 stekelbaarsjes en enkele tientallen spieringen zijn voorzien van een piepklein zendertje en aan de zoete kant weer losgelaten. Op deze wijze worden de migratieroutes van deze soorten in kaart gebracht.

Vorige week zijn hier ook vissen gezenderd. Een van de toen gezenderde stekelbaarsjes is een paar dagen later gesignaleerd bij Hongerige Wolf, meer dan 7 kilometer verderop.


Glasaaltjes zijn zo klein en fragiel dat zenderen niet mogelijk is. Een deel hiervan is gekleurd met een onschadelijke bruine en rode kleurstof. Die kleur houden ze een aantal jaren, zodat gevolgd kan worden waar deze vissen heentrekken om op te groeien.


Het onderzoek vindt plaats in het kader van Ruim Baan voor Vissen,het samenwerkingsproject van de 4 waterschappen die aan de Waddenkust grenzen. Het wordt uitgevoerd door Jeroen Huisman van Hogeschool Van Hall te Leeuwarden en zijn studenten, Peter Paul Schollema van waterschap Hunze en Aa’s en VisAdvies (Henry Vis) die de vissen onder verdoving van een zendertje voorziet.
De sluisdeuren van Nieuwe Statenzijl hebben ‘catflaps’ waardoor vissen tussen zout en zoet kunnen migreren. Inmiddels is de hi-tech aalgoot weer in gebruik zodat glasaal kan binnentrekken.

Volgende week donderdag vindt dit onderzoek opnieuw plaats bij het sluizencomplex in Nieuwe Statenzijl. Opkomend tij is dan vanaf 14:00 uur. Als je in de buurt bent, is het de moeite waard een kijkje te nemen op deze mooie plek. Stagiair Joost is ook weer van de partij.

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.