In oktober wordt alle palingvisserij in Nederland stilgelegd. Beroepsvissers moeten in augustus en september vijftig ton geslachtsrijpe aal, schieraal genoemd, uitzetten. Dit zijn enkele maatregelen van minister Verburg van Visserij om de palingstand te verbeteren.
Het gaat slecht met de paling in Nederland, onder meer door overbevissing en milieuvervuiling. De Europese Commissie dringt al langer aan op maatregelen.
bron nos nieuws 16 maart 2009
Nageslacht
Verburg heeft nu besloten tot een tijdelijk visverbod en het uitzetten van schieraal. Beroepsvissers moeten de geslachtsrijpe dieren vangen en over stuwen en gemalen helpen. De schieraal kan dan makkelijker naar de paaigebieden in de Sargassozee zwemmen om voor nageslacht te zorgen.
Palingen kunnen alleen paren in de zeer zoute Sargassozee, midden op de Atlantische Oceaan. Na een jaar of twee zwemmen ze de zee over naar Europa en Noord-Amerika om op beschuttere plekken te groeien.
Sargassozee In Nederland is vooral in het IJsselmeer paling te vinden. De jonge paling wordt vaak gevangen, gekweekt en vervolgens gerookt. Het probleem is echter dat paling alleen duizenden kilometers verderop kan paren, in de Sargassozee. Ze kunnen er ook niet komen, omdat ze te groot zijn geworden om door de stuwen en gemalen heen te komen.
Minister Verburg heeft 700.000 euro uitgetrokken om de palingsvissers tegemoet te komen voor het verlies aan inkomsten.
De palingvissers moeten zelf de handhaving van het visverbod handhaven. Als de palingvissers in oktober toch uitvaren, dreigt Verburg met een sluiting van de palingvisserij voor twee maanden.
Terug in zee Verder verplicht zij sportvissers gevangen paling in zee terug te gooien. Ze wil ook dat gemalen, stuwen, sluizen en dammen gemakkelijker passeerbaar worden voor de aal.
De Rijksuniversiteit Leiden krijgt een financiële bijdrage voor onderzoek naar de kunstmatige voortplanting van paling.
Voor meer info klik
hier