Op papier was de cursus visherkenning van de federatie al een succes. De inschrijvingen liepen zo hard, dat een maximum aantal deelnemers van 40 is ingesteld. Anders zou het wel erg krap worden in de cursusruimte van het federatiekantoor.
De cursus vond plaats op vrijdag 1 april. De deelnemers kwamen uit het monitoringsteam van de federatie, maar ook uit de waterschappen, provinciale landschappen Groningen en Drenthe, Staatsbosbeheer, beroepsvisserij, RAVON, zoogdierenvereniging, gemeenten, Landschapsbeheer Groningen, Federatie Fryslân. Een zeer gemêleerd gezelschap, met 1 bindende factor: liefde voor vis.
|
Het inhoudelijke deel werd verzorgd door Sportvisserij Nederland. De nadruk lag op de herkenning van jonge vis. In de praktijk is namelijk het onderscheid tussen brasem, kolblei, serpeling, winde en blank-, bitter- en ruisvoorn moeilijk te zien als de visjes nog maar een paar centimeter groot zijn. De ochtend werd besteed aan de theorie: wat zijn de uiterlijke kenmerken van onze zoetwatervissen? hoe houd je de soorten uit elkaar? Na de lunch ging het in groepjes naar de aquaria en begon het echte determineren waarbij de deelnemers de zoekkaarten en het visherkenningsgidsje van Sportvisserij Nederland mochten gebruiken.
|
De visjes waren verzameld door Sportvisserij Nederland tijdens een aantal visserijkundige onderzoeken in de regio. Ook Henk Enting van waterschap Noorderzijlvest had een aantal soorten verzameld. In totaal waren er bijna 20 vissoorten om op naam te brengen, keurig verdeeld over de aquaria. De conclusie was dat dit lang niet eenvoudig was. Verhitte discussies waren het gevolg. Serpeling of blankvoorn? Slechts 2 deelnemers hadden alles goed: Arjen de Vroome van Staatsbosbeheer en Gerwin Bonhof, ecoloog van bureau Koeman en Bijkerk.
|
|
Eén cursist had zelfs de nieuwe vissengids-app op zijn smartphone.
Iedereen was het er over eens dat het een geslaagde dag was die zeker herhaling verdient. Wordt vervolgd, dus.
En dit zijn dus.......