Op 30 maart 2011 is op verzoek van Hengelsportfederatie Groningen Drenthe door Sportvisserij Nederland een visserijkundig onderzoek uitgevoerd in Visplas Alteveer te Pekela. Hengelsportfederatie Groningen Drenthe heeft een onderzoek aangevraagd omdat zij graag inzicht wil hebben in de huidige visstand naar aanleiding van teruglopende vangsten. Gegevens over de visstand ontbreken momenteel.
Tijdens het onderzoek zijn de soortensamenstelling, de lengte-opbouw van de verschillende vissoorten en de conditie van de gevangen vis vastgelegd. De visstandbemonstering werd uitgevoerd met behulp van zegen- en elektrovisserij. Tijdens de bemonstering van de plas zijn 11 vissoorten gevangen. De vangst bestond qua aantallen vooral uit ruisvoorn, op ruime afstand gevolgd door brasem. Qua gewicht bestond de vangst vooral uit karper en brasem. Limnofiele soorten (ruisvoorn, vetje, snoek en zeelt) hadden een aandeel in de biomassa van circa 30%, wat relatief hoog is. Plas Alteveer kan het best worden getypeerd als het blankvoorn-brasem ondiep viswatertype. Langs de oevers wordt redelijk veel oevervegetatie
aangetroffen. Drijfblad- of onderwatervegetatie is nauwelijks aanwezig.
In Plas Alteveer wordt veel gevist, voornamelijk op karper en in mindere mate op witvis en snoek. In het rapport worden aanbevelingen gedaan voor het toekomstig beheer van Visplas Alteveer. Op korte termijn is het niet wenselijk de visstand te
wijzigen of vis uit te zetten. De recreatievisser, de karpervisser en de roofvis-visser kunnen goed terecht aan deze vijver. Aanbevolen wordt onder andere om gaaskooien en/of takkenbossen te plaatsen om meer beschutting voor de vissen te creëren. Deze maatregelen dienen om verdere aantasting van de visstand door de aalscholver te voorkomen.
Op termijn kan een uitzetting van karper plaatsvinden om het oude bestand van karper aan te vullen. Gezien de vrij natuurlijke visstand en de aanwezigheid van relatief veel kleine witvis, wordt het uitzetten van kruiskarpers afgeraden. De kruiskarpers kunnen beter op een naburige vijver worden uitgezet (Wollinghuizen).