Hsv De Rietvoorn te Gasselternijveen is best te spreken over de natuurontwikkeling rond de Hunze. Het landschap wordt mooier en mooier dankzij de nieuwe meanders en het op de natuur gerichte beheer en onderhoud. Ook staat de visstand in de Hunze er goed voor. Maar… de vereniging heeft 280 leden en die willen wel graag een plekje om te kunnen vissen.
De federatie organiseerde op 3 juni een bezoek aan de Hunze met Klaas Mulder, Teamhoofd Watergangen en Keringen van waterschap Hunze en Aa’s en Henk Homan van hsv De Rietvoorn. Gezamenlijk is de westoever bekeken van de Hunze van pakweg Torenveen tot de splitsing Voorste- en Achterste Diepjes. Dit deel van de Hunze bevindt zich nog in gekanaliseerde staat. Wellicht al in 2014 gaat ook dit deel op de schop, maar de huidige loop blijft liggen en is bij uitstek geschikt voor de sportvisserij.
Foto 1: Klaas Mulder en Henk Homan bekijken de mogelijkheden voor de gewenste visplekken.
Foto 2: Vanaf de brug in Gasselternijveen noordwaarts richting Torenveen komen om de 20 meter visplekken die de hsv De Rietvoorn zelf gaat onderhouden.
|
Het waterschap Hunze en Aa’s bleek bereid aan de wensen van de hsv tegemoet te komen. Voor zover het past in het maaibeleid, worden langs de Hunze bij het dorp visstekken gemaaid van circa 2 meter breed. Ook wordt eventueel het overschot aan liesgras dat voor de stekken in het water groeit verwijderd. De vereniging wijst de plekken aan waar de visstekken kunnen komen. De tussenruimte wordt zo’n 20 meter. |
De federatie heeft op de ledenvergadering van 28 mei jl. haar nieuwe beleidsplan 2013-2018 gepresenteerd. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat de federatie de verenigingen meer wil betrekken bij beheer en onderhoud van de wateren in de eigen omgeving. Het maaien van de stekken langs de Hunze is hier een mooi voorbeeld van want met het waterschap is afgesproken dat wanneer de stekken zijn gemaaid en het water is opgeschoond, de vereniging zelf de visstekken gaat onderhouden. Dit noemen we een win-win situatie: de hsv Gasselternijveen heeft beschikking over enkele tientallen goed onderhouden visplekken, terwijl de natuur in en langs de Hunze zich verder kan ontwikkelen. Voor het waterschap levert deze aanpak wellicht op termijn een kostenbesparing op en, ook erg belangrijk, veel draagvlak vanuit de plaatselijke hengelsport voor haar werk dat is gericht op herstel en verbetering van onze natte natuur, met inbegrip van de visstand.