Woensdagmiddag 16 oktober was de officiële opening van de vismigratievoorzieningen in sluizencomplex Nieuwe Statenzijl aan de Dollard.
Om het complex loopt een high-tech aalgoot zodat glasaal, aangetrokken door een zoete lokstroom, zijn weg kan vinden naar het aalreservaat Westerwoldse Aa. In het complex zelf zijn 'cat-flaps' aangebracht; een soort kattenluiken waardoor vissen tussen zoet en zout en vice versa kunnen migreren.
De vispassages zijn gefinancierd door het Waddenfonds, Rijkswaterstaat en waterschap Hunze en Aa's.
Tijdens het door waterschap Hunze en Aa's georganiseerde openingsfeestje was federatievoorzitter Herman Dirks een van de sprekers. Hij benadrukte het grote belang van de goede en vooruitstrevende samenwerking van de federatie en het waterschap. Jeugdtheatergroep Oost-Groningen bootste op het complex in een wervelende show de migratie van vissen na.
Peter Paul Schollema (wie anders!) van het waterschap legde de gasten de werking van de aalgoot uit. |
|
Het monitoringsteam van de federatie krijgt het voor de verandering eens makkelijk: via camerabeelden die zijn te zien op een monitor in het lekker warme gebouw op het complex kunnen ze eenvoudig bijhouden hoeveel glasaaltjes de goot passeren... dat is letterlijk en figuurlijk monitoren! Met het vispasseerbaar maken van Nieuwe Statenzijl is een van de grote knelpunten langs de kust opgelost. Voor 2017 is het hele stroomgebied van de Westerwoldse Aa open voor vis, die dan kan doorzwemmen tot de Runde bij Emmer Compascuum.