Op 18 maart kunnen we naar de stembus, niet alleen om waterschapsbestuurders, maar ook om de leden van de Provinciale Staten te kiezen. Deze verkiezingen trekken meestal geen hoge opkomsten, maar met het gesprek met provinciaal bestuurder Henk Staghouwer willen we laten zien dat het ook nu belangrijk is om je stem niet verloren te laten gaan. Al was het alleen om tegenwicht te bieden aan die partijen die kritisch tegenover de sportvisserij staan.
Henk Staghouwer is vanuit de Christen Unie lid van Gedeputeerde Staten (zeg maar het dagelijks bestuur) van de provincie Groningen met in zijn portefeuille landbouw, natuur en visserij. Dit maakt hem voor onze federatie een belangrijke gesprekspartner. Hoog tijd om hem een paar vragen te stellen over de sportvisserij.
Wat heb je met vis en visserij?
Staghouwer: “Vissen is een mooie hobby die voor iedereen bereikbaar is. Van jongs af aan heb ik zelf gevist, al was ik geen lid van de plaatselijke hengelsportvereniging. Dat was in die tijd allemaal nog niet zo nodig. Ik was geen wedstrijdvisser maar, als zoveel hengelaars, iemand die genoot van de natuur aan de waterkant en de spanning die vissen met zich mee brengt. Welke vis zou er boven water komen, is het een grote vis of een bijzondere? Helaas heb je als politicus maar weinig tijd om je hobby uit te oefenen. Ik zit al vanaf 2002 in de Provinciale Staten van Groningen waarvan de laatste 2 jaren als gedeputeerde.”
De afgelopen jaren heb je je sterk gemaakt voor het Zeeforelproject Lauwersmeer dat tot doel heeft de zeeforel terug te laten keren in de Waddenzee, het Lauwersmeer en de beeklopen vanuit Drenthe. Hoe komt dat zo?
“Het Zeeforelproject is hét voorbeeld hoe ecologie en economie hand in hand gaan om iets moois voor de natuur en de mens tot stand te brengen. Het is geweldig dat er werk van wordt gemaakt om de migratieroutes te optimaliseren tussen de Waddenzee en het Drentse achterland. Gezamenlijk kunnen we veel betekenen voor de natuur en de mens. Niet alleen de zeeforel profiteert van deze verbeteringen, maar alle kwetsbare migrerende vissoorten zoals de rivierprik, de paling en de winde liften mee op dit project.
Bovendien is het goed dat de mens - en in het bijzonder de hengelsporter - een plaats krijgt in het geheel. Er wordt een goede combinatie gezocht tussen bescherming van kwetsbare gebieden in bijvoorbeeld het Lauwersmeer en de plekken waar de mens, met of zonder hengel, kan recreëren. De ondernemers rond het Lauwersmeer en langs de zeeforelroute naar Drenthe profiteren ook van dit project door de seizoensverlenging die de zeeforel oplevert. Hun ondernemersgeest en creativiteit worden aangesproken om met dit project extra inkomsten te genereren. Kijk naar Denemarken, waar het zeeforeltoerisme floreert.”
Wat kan de provincie Groningen voor Zeeforelproject betekenen?
“Allereerst geeft de provincie een financiële bijdrage aan het project. Daarnaast wordt het project vanuit de provincie bij de diverse partijen en organisaties aanbevolen. Ook de expertise die ons ambtelijk apparaat bij grote projecten heeft kan als ondersteuning worden gebruikt, zoals in het voortraject van het project al is gebeurd.”
Tot slot: wat kunnen wij voor jou betekenen?
“Dit is een inkoppertje. De sportvisserij heeft een grote achterban in de provincie Groningen. Als ze in maart bij de Statenverkiezingen gaan stemmen, dan weten ze dat de toekomst van de georganiseerde hengelsport bij mij in goede handen is.”
Henk Staghouwer: politicus met oog voor vis.